architecture

Hanging Lawn

In Porto Feliz, a Municipality in the state of Sao Paolo, the brilliant Brazilian Studio MK27 has completed a dwelling that the practice describes a “radical exercice in horizontality”.

The residence is inserted at the plot’s highest point and topped with a green roof that mimics the surrounding lawn.

I may be repeating myself but Studio MK27 and more specifically Marcio Kogan,  is by far my favourite architect today. We see with each project he and his team produce, elegance, originality and wonderful examples of interaction between indoors and outdoors, between nature and man-made constructions.

With this particular house, living rooms can be completely opened or closed by sliding glass doors located at each end of the property. With the doors opened,  the house is transformed into a generously proportioned terrace surrounded by nature.

The architects carefully integrated solar panels and skylights withing the canopy on the green roof mimicking the surrounding lawn.

A new version of the hanging garden of Babylon – simply divine !

Source : designboom

thumbs_g8studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-1800

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-11

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-06

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-04.jpg

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-X

Spectacular Tianjin Binhai Library

The library was commissioned by Tianjin Binhai Municipality and is located in the cultural centre of Binhai district in Tianjin, a coastal metropolis outside Beijing, China. The library, located adjacent to a park, is one of a cluster of five cultural buildings designed by an international cadre of architects including Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design and MVRDV. All buildings are connected by a public corridor underneath a glass canopy designed by GMP. Within the GMP
masterplan MVRDV was given a strict volume within which all design was concentrated. Source : Designboom

b3dec2d1e8cd9ee9617a4e91aeeba60d

images-1 Unknown-1

12b53e8a5039a5fa124f9a5e30c31591

Unknown

 

Palm Springs Glamour for a Guardhouse

Desert Palisades Guardhouse forms a security checkpoint for a residential area under construction in the Californian desert city. The building’s most prominent feature is a large canopy that extends 34 feet (10 meters) over the space where cars stop on their way into the neighbourhood.

 

The guardhouse includes a sitting area, mailroom and bathroom inside. Connected to the attendant area is a sunlit space with floor-to-ceiling windows, while a break room with a small kitchen and rest area make up the rest of the facilities.

This cantilevered roof designed by Studio AR+D is truly stunning.

Source : Dezeen

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_1-1704x1136

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_hero2-852x479.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_19-1704x1136.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_13-1704x2556.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_11-1704x1136.jpg

Palm Springs goes Pink

InfraRealims--2

InfraRealims-4563

InfraRealims-5084

InfraRealims-3371

We love Kate Ballis’ Infra Realism series photographed in Palm Springs.

Kate is a former media & entertainment lawyer who decided to ditch the corporate life in favour of taking pictures. She loves to play with light and colour and focuses on landscapes. Her fine art is available on kateballis.com

Check out modernismweek.com celebrating the iconic homes of Palm Springs.

 

 

Timeless William Morgan Architecture

large-1

large

photo_29292155_1500x1000

photo_29260942_1500x1000

 

This incredible house in Atlantic Beach, Florida, was designed by none other than renowned Jacksonville architect William Morgan—who studied under Walter Gropius and Paul Rudolph—for his own family.

Completed in 1973, the geometric 1,893-square-foot structure is characterized by two triangular prisms of varying dimensions. The larger one appears to be a right triangle, while the narrower one slopes downward toward the beach. source : curbed.com

Atelier Oï

Wonderful visit & guided tour today of Atelier Oï with co-founder Aurel Aebi. Many thanks again for the fascinating conference on OÏ’s work & amazing projects and sharing with us your passion for design.

Whether collaborating with Vuitton, Foscarini or Danese, the founder trio, Aurel Aebi, Armand Louis & Patrick Reymond create the most amazing designs. Swiss design at its best.

http://www.atelier-oi.ch

IMG_9277

IMG_9281

IMG_9296

Pendant lamp / original design / metal

IMG_9297

IMG_9304

IMG_9284

IMG_9285

IMG_9282

IMG_9311

IMG_9303

images

 

 

 

 

 

 

Park Royal


Advocates of the “Green City” concept, the creative team at WOHA developed a hotel design with a surreal appearance. PARKROYAL on Pickering is a highly modern architecture project in Singapore, combining concrete organic shapes with simple rectangular volumes and incredible sky-gardens. Greenery flourishes at every level.  www.parkroyalhotels.com

EnregistrerEnregistrer

THE SURF CLUB, MIAMI

The historic and iconic Miami Beach Surf Club in Surfside was built in 1929 and designed by archtect Russell Pancoast. The original Miami Beach Surf Club has long been designated as a historic landmark, now the additional development on the property has incorporated the original building with it’s restoration and renovation, returning the existing Surf Club to it’s original splendor.

Designed by Pritzker Prize-winning architect Richard Meier and designer Joseph Dirand  The Surf Club succeeds in offering 21st century confort and design and re-kindling the old-Miami glamour once favored by guests like Sinatra or Churchill.

cq5dam.web.1280.720

cq5dam-3.web.1280.720

cq5dam-2.web.1280.720

28surf-ensha-main-slide-K2HU-jumbo

28surf-ensha-main-slide-XGL2-jumbo-v2

http://www.fourseasons.com/surfside/

Hutong extensions

Through a series of renovations and new insertions, Chinese architect Zhang Ke has transformed some of Beijing’s ageing hutongs into hubs of activity.

Zhang Ke and his studio ZAO/standardarchitecture embarked on the Micro Hutong Renewal project to highlight the potential in these hutong neighbourhoods – which are largely unique to the Chinese capital, but are gradually being demolished.

The aim is to show how the traditional courtyard properties can be adapted to create resources for local communities, ranging from children’s play areas to co-working spaces.

source : Dezeen

chaer-hutong-childrens-library-and-art-centre-beijing-china-by-zao-standardarchitecture-and-zhang-ke_dezeen_2364_col_3-852x825

chaer-hutong-childrens-library-and-art-centre-beijing-china-by-zao-standardarchitecture-and-zhang-ke_dezeen_2364_col_2-852x839

 

 

 

Penda proposes green-filled sky villa residences in India

Penda has shared the latest development for his Magic Breeze project in Hyderabad, India with the proposal of a residential idea of a ‘house with a garden’ to complement the maze-like garden landscape. The 450,000 square foot development is composed of 127 units; designed as duplex sky villas with each unit divided from its neighbor by a double-height, private garden. these green ‘in-between spaces’ create a sense of openness and vitality to the compound and loosens up the density a tenant would experience in a common condominium building. source : designboom

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-03

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-04

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-011-818x762

 

Haute Couture Facade for Dior, Miami

Paris-based Barbarito Bancel Architects was commissioned to add a façade to a Dior boutique located in Miami, whose interiors were designed by Peter Marino. The principal stake of the project was to create a skin for the building that would reflect Dior’s image and identity, finding values where haute couture and architecture could meet and blend.

source : designboom

img_6_1461343723_3625ba530805752d79ec472e00ca4706

img_2_1461343723_09ad4c1b5b3f1c2dff0541374395f9dc

img_1_1461343723_2c1e42f9e1c9dec2f189bceaf44aaec6

 

Chanel’s Glass House

MVRDV has used a pioneering glass technology to replace the brick facade of a former townhouse in Amsterdam with a transparent replica, more suited to the building’s new use as a Chanel boutique.

Described by the Rotterdam studio as the first of its kind, the innovative facade of Crystal Houses Amsterdam uses glass bricks, windows frames and architraves to recreate the city’s traditional architectural style. source : dezeen

crystal-houses-chanel-store-amsterdam-glass-bricks-mvrdv_dezeen_sqb-468x468

crystal-houses-chanel-store-amsterdam-glass-bricks-mvrdv_dezeen_1568_4

crystal-houses-chanel-store-amsterdam-glass-bricks-mvrdv_dezeen_936_3

 

 

Seashore Library facing the East China Sea

Beijing studio Vector Architects built the aptly named Seashore Library on the white sands of a beach in Nandaihe, a coastal region in eastern China. The 450-square-meter structure is divided between two levels with the ground level comprising a reception, a bar, a resting area and a reading lounge while the first level hosts a meditation space, an activity room and a balcony.

source : dezeen

Seashore-Library-by-Vector-Architects_dezeen_784_1

Unknown-1 Unknown

images-2

Vector-Architects-.-Seashore-Library-.-Nandaihe-1

 

Elias Rizo Arquitectos breathes new life into the 1960’s Casa Ro

The history of ‘casa ro’ designed by Mexican studio Elias Rizo Arquitectos begins at its original construction in the early 1960’s in a well established residential district of Guadalajara, Mexico. The existing structure was renovated to better suit the new small family that now calls it home, redefining spaces and construction techniques while maintaining vestiges of the international style that once defined it. The open floor plan interior is flanked by two new features that define the front and rear sections of the home.

Source : designboom

eliasrizo_casaro_db_04

eliasrizo_casaro_db_08

 

Lina Bo Bardi’s Glass House

Though now part of the fashionable suburb of Morumbi, the Glass House once hovered over the remnants of the original rain forest, the mata Atlãntica, with its dense, exuberant fauna and flora. Suspended high above a sea of green, the building resembles an International Style treehouse. A swaying metal staircase connects the winding path to the living spaces above, its seeming instability in keeping with the adventurous atmosphere of the house, which seems to anticipate Italo Calvino’s 1957 tale, The Baron in the Trees. The Bardis lived surrounded by armadillos, opossums, sloths, and wildcats; tropical birds flashed intermittently amid the foliage. Their house was virtually a belvedere. Great swaths of unspoiled vegetation had already been cleared in 1950, when the new road was cut. An environmentalist long before the term existed, Bo Bardi had the forest replanted around the building. Even though the entire area is now built up and the wildcats are long since gone, the lots are large and densely planted, and the Glass House is almost invisible from the road, concealed by a thick screen of vegetation. Though Bo Bardi would later challenge the opposition of nature and culture, the contrast between the abstract aesthetic of steel and glass and the lush green of the forest was an important element of her parti from the start. source : Harvard Design magazine

1427286016334

tumblr_nimg1sUUUd1rt82qqo2_1280

1427286324309

Another gem by MK27, Sao Paolo

In the Brazilian city of São Paulo, Studio MK27 has completed the design of ‘Ramp House’, a residential dwelling connected — as the name suggests — by a 25 meter incline. A sloping walkway links the living room at ground level with the bedrooms on the story above. This gradient also forms what the design team refers to as an ‘architectural promenade’ and allows the adjacent space to be observed from a number of different perspectives. SOURCE : Designboom

 

Tlp House

The ‘tlp’ house is located in a residential neighborhood on the upper part of a hill in tijuana. the dwelling is composed of three volumes that contain the main living spaces. the shape of these three volumes, trapezoidal prisms, respond to the irregular shape of the plot.

T38 Studio is a new york-based architecture firm that started their practice in Tijuana, Mexico.

img_4_1452126797_1e6c5a1531d9e3802cffb744bc9a231f

img_3_1452126797_0829469bd8adff4a0a5134de283e4af8

t38studio-tlp-house-tijuana-mexico-designboom-001-818x878