architect

Hanging Lawn

In Porto Feliz, a Municipality in the state of Sao Paolo, the brilliant Brazilian Studio MK27 has completed a dwelling that the practice describes a “radical exercice in horizontality”.

The residence is inserted at the plot’s highest point and topped with a green roof that mimics the surrounding lawn.

I may be repeating myself but Studio MK27 and more specifically Marcio Kogan,  is by far my favourite architect today. We see with each project he and his team produce, elegance, originality and wonderful examples of interaction between indoors and outdoors, between nature and man-made constructions.

With this particular house, living rooms can be completely opened or closed by sliding glass doors located at each end of the property. With the doors opened,  the house is transformed into a generously proportioned terrace surrounded by nature.

The architects carefully integrated solar panels and skylights withing the canopy on the green roof mimicking the surrounding lawn.

A new version of the hanging garden of Babylon – simply divine !

Source : designboom

thumbs_g8studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-1800

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-11

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-06

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-04.jpg

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-X

Spectacular Tianjin Binhai Library

The library was commissioned by Tianjin Binhai Municipality and is located in the cultural centre of Binhai district in Tianjin, a coastal metropolis outside Beijing, China. The library, located adjacent to a park, is one of a cluster of five cultural buildings designed by an international cadre of architects including Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design and MVRDV. All buildings are connected by a public corridor underneath a glass canopy designed by GMP. Within the GMP
masterplan MVRDV was given a strict volume within which all design was concentrated. Source : Designboom

b3dec2d1e8cd9ee9617a4e91aeeba60d

images-1 Unknown-1

12b53e8a5039a5fa124f9a5e30c31591

Unknown

 

Palm Springs Glamour for a Guardhouse

Desert Palisades Guardhouse forms a security checkpoint for a residential area under construction in the Californian desert city. The building’s most prominent feature is a large canopy that extends 34 feet (10 meters) over the space where cars stop on their way into the neighbourhood.

 

The guardhouse includes a sitting area, mailroom and bathroom inside. Connected to the attendant area is a sunlit space with floor-to-ceiling windows, while a break room with a small kitchen and rest area make up the rest of the facilities.

This cantilevered roof designed by Studio AR+D is truly stunning.

Source : Dezeen

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_1-1704x1136

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_hero2-852x479.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_19-1704x1136.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_13-1704x2556.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_11-1704x1136.jpg

Timeless William Morgan Architecture

large-1

large

photo_29292155_1500x1000

photo_29260942_1500x1000

 

This incredible house in Atlantic Beach, Florida, was designed by none other than renowned Jacksonville architect William Morgan—who studied under Walter Gropius and Paul Rudolph—for his own family.

Completed in 1973, the geometric 1,893-square-foot structure is characterized by two triangular prisms of varying dimensions. The larger one appears to be a right triangle, while the narrower one slopes downward toward the beach. source : curbed.com

Penda proposes green-filled sky villa residences in India

Penda has shared the latest development for his Magic Breeze project in Hyderabad, India with the proposal of a residential idea of a ‘house with a garden’ to complement the maze-like garden landscape. The 450,000 square foot development is composed of 127 units; designed as duplex sky villas with each unit divided from its neighbor by a double-height, private garden. these green ‘in-between spaces’ create a sense of openness and vitality to the compound and loosens up the density a tenant would experience in a common condominium building. source : designboom

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-03

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-04

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-011-818x762

 

Another gem by MK27, Sao Paolo

In the Brazilian city of São Paulo, Studio MK27 has completed the design of ‘Ramp House’, a residential dwelling connected — as the name suggests — by a 25 meter incline. A sloping walkway links the living room at ground level with the bedrooms on the story above. This gradient also forms what the design team refers to as an ‘architectural promenade’ and allows the adjacent space to be observed from a number of different perspectives. SOURCE : Designboom

 

Flask by Alberto Caiola, Shanghai

FLASK, Shanghai
Prohibition inspired bar hidden by camouflage Coke vending machine by Alberto Caiola, Shanghai.

At first glance, The traditional diner setting of The Press looks immediately familiar to passerby. The centrepiece of the room is a vintage Coca-Cola vending machine, which is split vertically to swing open and reveal the entrance to Flask.
Stepping into the tunnel between The Press and Flask, the visitor experiences an extreme contrast in environment.
via fubiz

THEPRESS.2-albertocaiola

FLASK.9-albertocaiola

Bar-Inside-Coke-Vending-Machine_2 Bar-Inside-Coke-Vending-Machine_3 Bar-Inside-Coke-Vending-Machine_4 FLASK.3-albertocaiola FLASK.5-albertocaiola FLASK.6-albertocaiola